Ciąża to wyjątkowy czas, kiedy zdrowie przyszłej mamy bezpośrednio wpływa na rozwój jej dziecka. To również moment, w którym wiele kobiet zaczyna dokładniej przyglądać się swojej diecie. Choć większość produktów spożywczych jest bezpieczna, istnieje kilka grup, których lepiej unikać. Nie chodzi o to, by wprowadzać restrykcyjne zakazy, ale by dokonywać świadomych wyborów, które wspierają rozwój maluszka i dobre samopoczucie mamy.
Surowe i niedogotowane produkty Choć sushi czy tatar mogą kusić, w czasie ciąży zdecydowanie powinnaś z nich zrezygnować. Surowe ryby, mięso i jaja mogą być źródłem bakterii, takich jak Listeria monocytogenes, Salmonella czy Toxoplasma gondii, które mogą mieć poważne konsekwencje dla płodu. Co ważne, zakażenie listeriozą często przebiega bezobjawowo u mamy, ale może prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu. Jeśli więc masz ochotę na sushi, wybierz wersję z warzywami lub pieczoną rybą. Będzie to nie tylko smaczna, ale i bezpieczna alternatywa.
Sery pleśniowe i niepasteryzowane produkty mleczne Brie, camembert czy gorgonzola, choć są pyszne, to w ciąży lepiej z nich zrezygnować. Miękkie, dojrzewające sery często produkowane są z mleka niepasteryzowanego, co zwiększa ryzyko zakażenia listerią. Warto też czytać etykiety, nawet jeśli ser wygląda „niewinnie”, zawsze upewnij się, że pochodzi z mleka pasteryzowanego. Bezpieczną alternatywą dla ww. serów, będzie poddanie ich obróbce cieplnej - podgrzanie ich do min. 70 stopni Celsjusza. Śmiało natomiast możesz sięgać po sery twarde, jak parmezan czy cheddar, oraz jogurty i kefiry, które przeszły proces pasteryzacji.
Kofeina Kawa, czarna herbata czy cola - z tych napojów nie musisz całkowicie rezygnować, ale warto znać granice. Zbyt duża ilość kofeiny może zwiększać ryzyko poronienia, powodować niską masę urodzeniową dziecka, czy wywoływać problemy ze snem u mamy. Zalecenia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) mówią o maksymalnie 200 mg kofeiny dziennie, co odpowiada mniej więcej jednej filiżance kawy. Jeśli trudno Ci z niej zrezygnować, spróbuj wersji bezkofeinowej lub zamień ją na herbatki ziołowe (oczywiście, po konsultacji ze swoim lekarzem prowadzącym).
Alkohol Jest to produkt, z którego definitywnie należy zrezygnować w trakcie ciąży. Nawet niewielkie ilości mogą negatywnie wpływać na rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka, zwiększając ryzyko tzw. płodowego zespołu alkoholowego (FAS). Dlatego eksperci (w tym Światowa Organizacja Zdrowia - WHO) zalecają całkowitą abstynencję przez cały okres ciąży.
Zmienianie nawyków żywieniowych w ciąży nie musi być ani trudne, ani stresujące. Wystarczy przestrzegać kilka prostych zasad, by codzienna dieta była bezpieczna i odżywcza, zarówno dla Ciebie, jak i dla rozwijającego się maluszka. Pamiętaj, że każda decyzja, którą teraz podejmujesz, to krok w stronę zdrowego startu w życie Twojego dziecka. A jeśli masz wątpliwości, zawsze możesz skonsultować się ze swoim lekarzem lub położną.
Źródła:
- EFSA (European Food Safety Authority) – www.efsa.europa.eu
- NHS (National Health Service UK) – www.nhs.uk
- CDC (Centers for Disease Control and Prevention) – www.cdc.gov