folsyra_120969916_4

Wszystko, co trzeba wiedzieć o kwasie foliowym

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Dieta współczesnego człowieka zawiera zwykle zbyt mało folianów (soli kwasu foliowego). Przyjmowanie dodatkowych dawek kwasu foliowego przed planowaną ciążą zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka rozszczepu kręgosłupa. A ponieważ nie zawsze można przewidzieć ciążę, wszystkim kobietom w wieku produkcyjnym profilaktycznie zaleca się suplementację kwasu foliowego.

Oczywiście, jeśli zadbasz, by Twoja dieta była bogata w produkty zawierające kwas foliowy, dostarczysz go organizmowi w naturalny sposób i nie będziesz musiała łykać tabletek.

Czym jest kwas foliowy?

Foliany i kwas foliowy to formy witamin z grupy B. Nasze jedzenie w sposób naturalny zawiera foliany, a kwas foliowy to sztucznie otrzymywany związek chemiczny, stosowany jako suplement diety. Co ciekawe, nasz organizm łatwiej przyswaja ów suplement niż naturalne foliany.

Czy to w formie folianów, czy też kwasu foliowego, substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek naszego ciała: reguluje podziały komórkowe oraz bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Dlatego też niedobór kwasu foliowego powoduje anemię, czyli niedokrwistość. Kwas foliowy jest niezbędny również do prawidłowego rozwoju płodu. Niedobór folianów u kobiet ciężarnych zwiększa ryzyko rozszczepu kręgosłupa u dziecka.

Co jeść, by zapobiec niedoborowi folianów?

Produkty spożywcze o wysokiej zawartości folianów to na przykład:

•    rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, soczewica, groch i groszek;
•    warzywa zielonolistne: szpinak, rukola, cykoria, roszponka;
•    brokuły, kalafior, brukselka
•    truskawki, maliny, jeżyny
•    produkty pełnoziarniste: pieczywo, brązowy ryż, pełnoziarniste płatki
•    pasztet z wątróbki (ciężarne nie powinny jeść wątróbki, ale pasztet jest ok).

Czy wystarczy jeść dużo warzyw i owoców, aby ustrzec się przed niedoborem kwasu foliowego?

Jeśli jesz dużo produktów zawierających foliany, na przykład jesteś wegetarianinem lub weganinem i podstawą Twojej diety są rośliny strączkowe, prawdopodobnie nie musisz się martwić z powodu niedoboru kwasu foliowego i suplementować go w postaci tabletek.

Kiedy zażywać kwas foliowy?

Suplementację kwasu foliowego zaleca się kobietom do 12 tygodnie ciąży w dawkach 400 mcg na dobę, co zmniejsza ryzyko wystąpienia rozszczepu kręgosłupa u płodu. Po tym czasie nie można już wpłynąć na wystąpienie tej wady rozwojowej, wciąż jednak warto dbać o dietę bogatą w foliany bądź przyjmować wzbogacone w kwas foliowy preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży. Będzie to miało dobry wpływ na rozwój maluszka oraz prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego mamy.

Źródło: