Zawartość żelaza we krwi (czyli stężenie hemoglobiny – Hb) sprawdza się przy pierwszej wizycie kobiety ciężarnej u lekarza, a potem kontroluje się je kilkukrotnie w czasie ciąży. Wystarczy jedno ukłucie i pobranie próbki krwi, aby w przypadku zbyt niskiego wyniku zdiagnozować niedokrwistość, czyli anemię.
Niedobór żelaza jest dość powszechny zwłaszcza w połowie ciąży, kiedy objętość krwi zwiększa się, a sama krew rozrzedza się (w wyniku tego spada stężenie hemoglobiny). W dodatku zapotrzebowanie na żelazo w ciąży jest większe niż zazwyczaj. Warto jednak zwrócić uwagę, że przyczynami anemii mogą być: niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego, a także infekcje.
Niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza w ciąży diagnozuje się, gdy stężenie Hb jest mniejsze niż 11g/dl. Objawami anemii mogą być: zmęczenie, problemy z oddychaniem, przyspieszone bicie serca, ból lub zawroty głowy. Najprostszym sposobem leczenia jest zażywanie żelaza w tabletkach (dostępnych bez recepty) oraz uzupełnienie diety o produkty z wysoką zawartością żelaza. Bardzo rzadko zdarza się, że żelazo trzeba podać dożylnie.
Przykładowe produkty spożywcze o wysokiej zawartości żelaza to: mięso, jajka, owoce morza, kaszanka, wątróbka. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, zadbaj, aby była bogata w produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, ziarna, orzechy oraz suszone owoce. Jednak nawet dobra dieta może wymagać uzupełnienia w postaci tabletek, aby utrzymać dobry poziom żelaza. Twoja położna na pewno doradzi Ci w tej sprawie.
Źródło:
- Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
- Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.