Zgaga, czyli nieprzyjemne odczucie, kiedy kwas żołądkowy cofa się do przełyku, jest zmorą wielu przyszłych mam. Zjawisko to wynika ze zwolnienia napięcia w mięśniach przewodu pokarmowego. Niestety, tej grupy mięśni nie jesteśmy w stanie kontrolować. Należy do nich zwieracz przełyku, który ma zapobiegać cofaniu się treści żołądkowych. Aby wyeliminować lub przynajmniej złagodzić nieprzyjemne odczucie, należy unikać potraw tłustych, ostrych i smażonych. Można również ograniczyć picie kawy i jeść częste, ale niewielkie posiłki. Bezpośrednio po jedzeniu nie powinno się kłaść ani schylać. Oferta środków łagodzących objawy zgagi jest bardzo duża, wiele z nich jest dostępnych bez recepty. Porozmawiaj z położną, które z nich można stosować, będąc w ciąży.
Źródło:
- Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
- Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.